Hírfigyelő

2013.január 7. Hoffmann Rózsa: nem szokásom megfutamodni Noha a sztrájkbizottságot alakító pedagógus-szakszervezetek nem mondtak még le a sztrájkkészültségről, az oktatási államtitkr szerint nincs ok a munkabeszüntetésre, mert az érdekvédők által követelt húsz százaléknál jóval magasabb béremelést kapnak a tanárok. A Magyar Nemzetnek adott interjújában Hoffmann Rózsa arról is beszélt, hogy az utóbbi hetekben őt ért durva támadások ellenére esze ágában sincs lemondani." Magyar Nemzet 2013.január.2.

2012. december 31.  Beteszi a lábát az állami monstrum az iskolákba „Feje tetejére áll 2013-ban a közoktatás: az iskolák az állam kezébe kerülnek, létrejönnek a tankerületek, szeptembertől pedig új kerettantervek, új tankönyvek és új szabályok alapján oktatják majd a diákokat." HVG 2012. december 28.

Közzétették a kerettantervi rendeletet „A középiskoláknak a helyi tantervükben kell meghatározniuk a 11-12. évfolyamon az emelt szintű érettségire való felkészítéshez és az emelt szintű oktatáshoz alkalmazott követelményeket. A miniszter a jóváhagyásra benyújtott kerettantervet öt napon belül megküldi az Oktatáskutató és  Fejlesztő Intézetnek, amely az elbírálásra két tantervi szakértőt kér fel.” Magyar Hírlap 2012.dec.24.

Tandíjassá tett szakra pályázott a diákok fele „Idén a jelentkezők fele a kormány által most tandíjassá tett 16 szakra pályázott, és ezekre került be a felvett diákok egynegyede, derül ki az általunk összesített statisztikákból. A fizetőssé tett szakok közül 2012-ben öt szerepelt a legnépszerűbb szakok tízes listáján„ Index 2012.12.27.

2012. november 23-24. Van másik iskola – az alternatív oktatási intézmények szakkiállítása Budapesten az Alternatív Közgazdasági Szakközépiskolában (háttér anyag)

2012. március 31. Mindlab Nemzetközi Olimpia Dunakeszi: A verseny nem sportesemény, hanem a logikai készségfejlesztő játék család szellemi vetélkedője. A hazai győztesek júniusban Romániában folytatják a játékot, immár nemzetközi mezőnyben.

2012. március 24. Országos tehetségnap A Nemzeti Tehetség Programról az OFI főigazgató- helyettese tartott előadást.

2012. március 22. Középpontban az eredményesebb nevelés és oktatás Az Általános Iskolai Igazgatók Országos Szövetsége 2012. március 22-én tanácskozást tartott, melyen az új köznevelési törvény bevezetésével kapcsolatban Szakál Ferenc, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium tanácsadója tartott előadást, Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója pedig a Nemzeti alaptanterv és a kerettantervek újdonságait mutatta be.

2012. január 4.  "Összesen harmincezer diák tanulhat majd ingyen a felsőoktatásban, az úgynevezett hallgatói szerződéseket pedig már ez év szeptemberétől bevezetné a kormányzat – derül ki szerdai napilapok értesüléseiből. A kiszivárgott részletek között ott van a hiányterületek (műszaki, természettudományi és informatikai képzések) segítésére szolgáló részösztöndíjas rendszer tervezete is." Egyre több részlet derül ki az átalakuló felsőoktatásról Heti Válasz 2012. január.4.

2011. december. 21. „Ma hajnalban az egyik legfontosabb alaptörvényünk született meg – mondta tegnap Hoffmann Rózsa, miután a parlament elfogadta az új köznevelési törvényt.A köznevelési törvény egyik legfontosabb célja, hogy értékké váljon a rendszerezett tudás, ezt pedig az iskolában lehet szerezni – hangsúlyozta tegnapi sajtótájékoztatóján Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, miután az Országgyűlés kedd hajnalban 252 igen szavazattal 62 nem ellenében elfogadta a nemzeti köznevelésről szóló törvényt„ Elfogadták a köznevelési törvényt Magyar Hírlap 2011.december 21.

„Az Országgyűlés keddre virradó éjjel elfogadta az új köznevelési törvényt, amelynek értelmében minden iskola állami fenntartású lesz, az önkormányzatok működtetésre szerződhetnek vissza. A jogszabály hároméves kortól teszi kötelezővé az óvodába járást, a tankötelezettség korhatárát ugyanakkor 18 évről tizenhatra csökkenti, emellett választható oktatási formaként meghatározza az egész napos iskola feltételeit is. A tanulók a jövőben csak ötven óra közösségi munka után vehetik kézhez érettségi bizonyítványukat.” Pokorni nemet mondott Magyar Nemzet 2011. december 20.

„A Pedagógusok Szakszervezete sajnálatosnak tartja, hogy az Országgyűlés hétfő éjjel megszavazta a nemzeti köznevelésről és a szakképzésről szóló törvényeket, mivel nem nyújtanak megoldást az égető problémákra, inkább tovább generálják azokat„ PSZ: 400 milliárd hiányzik az oktatás államosításához Eduline 2011. december

2011. ősz Megújul a magyar tanügy - Az új nemzeti köznevelési rendszerről (a NEFMI országjárás tájékoztató kiadványa, a minisztérium engedélyével)

2011. június 6. „Mind a közoktatási, mind a felsőoktatási törvénykoncepció kimunkálásának utolsó fázisában vagyunk, a kormánytól várjuk az időpontot, amikor ismét konzultálhatunk. Ha a politikai jóváhagyás megszületik, gyorsított tempóban folytatódhat a kodifikációs munka. Számításom szerint még ebben a parlamenti ciklusban az Országgyűlés elé kerülnek a tervezetek – mondta tegnap Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár.” Koncepciók utolsó fázisban Magyar Hírlap 2011.május 31.

2011. január 3. „Újranyitná a kormány a szocialista-szabaddemokrata kabinetek által korábban bezárt kisiskolákat. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár közlése szerint már dolgoznak a pályázati feltételek kialakításán, a jövő évi költségvetésben erre a célra háromszázmillió forint áll rendelkezésre” Újraindulhatnak a kisiskolák Magyar Hírlap 2010. december 31.

2010. december 27. „Nem örült a Pokornival folytatott nyilvános perpatvarnak – mondja lapunknak Hoffmann Rózsa. Az oktatási államtitkár szerint a konzervatív iskola éppúgy gyermekközpontú, mint a liberális – csak sokkal eredményesebb„ A magyar pedagógia sosem volt poroszos – interjú Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárral Heti Válasz  2010. december 23.

2010.szeptember 6. „Több, mint nyolcvan pedagógus és más szakember bevonásával elkezdődött az új közoktatási törvény előkészítése és a Nemzeti alaptanterv megújítása. A távlati tervek szerint a pedagógusok fizetését és járulékait nem az önkormányzatok, hanem a központi költségvetés folyósítaná.” Tanév 2010/2011: számok, tények, ígéretek Index 2010. szeptember 1.

2010.szeptember 6. „Az államtitkár közölte: a magyar társadalomnak virágzó, erős iskolarendszerre van szüksége, ezért vissza kell állítani az oktatás területén a régi rendet. Ez a rend szorgalmas munkán alapul, ebben a diáknak teljesítenie kell a kötelességét - tette hozzá. Hoffmann Rózsa kiemelte, hogy szükség van ellenőrző, értékelő rendszerre, mivel az ágazat nem működhet szakmai kontroll nélkül.” Hoffmann Rózsa: Új korszak kezdődik az oktatási rendszerben Inforádió 2010. szeptember 1.